RIGTIG GODT NYTÅR TIL ALLE, BÅDE MEDLEMMER, VENNER,
og FORRETNINGSFORBINDELSER
______________________________________________oOo________________________________________________
Referat af julearrangement i Esrum Ældre Klub torsdag
den 15 december 2016
Torsdag den 15 december startede med at Preben kørte den sædvanlige tur og samlede medlemmer op, da vi nåede til græsted var bussen fuld, men her holdte minibussen og samlede resten op, 75 i alt og så gik turen mod Gerlev Kro.
Undervejs orienterede Irene om hvad vi kunne forvente af mad, og det var ikke småting hun remsede op.
Preben underholdt med anekdoter vedr. hans besøg på sygehuset, med blodprop bag det ene øje, og om konens dårlige hjerte, vi håber at de begge kommer over det hele uden mén.
Traditionen tro fik vi da også et par vitser.
Vel ankommen til Kroen, myldrede vi alle ud af busserne og indtog den flotte gamle kro,som var helt fantastisk pyntet op til jul med tusindvis af lys, nisser. og meget andet i besiddelse.Indendørs var der også et utal af nisser lys og meget andet som var til salg. Men inden indkøbene startede var det dækket op til den store guldmedalje med masser af dejlige juleretter, og kroens kvikke personale fik hurtigt taget mod bestillinger på drikkevarer, og så blev buffeen besøgt, alt imens krofatter spillede glade julemelodier på sit Keyboard.
Under frokosten blev der delt en sang ud, og alle sang med på en lidt alternativ udgave af Højt fra træets grønne top.
Alle hyggede sig, og nød den gode mad, som sluttede af med ris á la mande med mandel i alle skåle og mandelgaver til de heldige. Klokken 16.30 startede Preben bussen op, og så gik turen hjemad, med en flok mætte og trætte julegæster, som havde haft en dejlig eftermiddag, men inden da havde Irene ønsket alle en glædelig jul, og håbede at se alle til nytårskur den 5 januar 2017
Referent:
Betty Ellegaard
________________________________________________oOo_____________________________________________
Referat af julearrangement i Esrum Ældre Klub
torsdag d. 8 december 2016
Arrangementet startede med gudstjeneste i Esbønderup kirke, herfra kørte vi tilbage til skolen hvor der var dækket op til en hyggelig eftermiddag.
Der var 83 medlemmer med til arrangementet, så bestyrelsen måtte i hast finde ekstra kopper frem, men alle fik selvfølgelig en plads, og så kunne festen begynde.
Irene bød velkommen, og var rigtig glad for at se så mange mennesker, hun orienterede om eftermiddagens arrangement, først Luciaoptog, dernæst gløgg og æbleskiver, herefter kaffe og lodtrækning om alle de flotte gaver der var blevet sponseret fra Rema 1000 i Esbønderup, Blomsterværkstedet i Græsted, Meny i Græsted, Jytte og Jens Jacob, Grethe og Bent Ole samt foddamen i Esbønderup
Herefter kom det smukke luciaoptog ind, imens de sang luciasangen, og gik en runde rundt om alle gæsterne. Derefter stillede de op foran bordene og sang tre julesange , bl.a. Til julebal i nisseland, og på loftet sidder nissen med sin julegrød.
Herefter gik de igen en runde imens de sang luciasangen.Børnene kom fra Græsted ungdoms-skole, sammen med tre voksne, som dirigerede dem.De unge mennesker sang så smukt for os, og satte julestemningen et par ekstra grader i vejret.
Efter dette blev gløggen og æbleskiverne serveret, derefter kaffe og småkager, så alle fik noget at hygge sig med imens der blev trukket lod om alle de fine gaver fra de handlende, og fra Esrum Ældre Klubs venner.
Det tog sin tid med alle de mange gaver der skulle ud til de heldige vindere, i år var lotteriet gratis, og foregik på medlemsnumrene, og imens Bent Ole fiskede numre op af posen, og Betty råbte vinderne op, løb Grethe, Inge og Hanne rundt til de heldige med præmierne.
Til sidst sang vi ”Julen Har Bragt Velsignet Bud” af Veyse og Ingemann.og Irene ønskede glædelig jul til alle der ikke skulle med til Gerlev kro den 15 december.
Næste møde på skolen er den 5 januar 2017, hvor der er nytårskur, og hvor vores flyverven Frank kommer og underholder igen.
Referent: Betty Ellegaard
______________________________________________oOo_______________________________________________
Referat af arrangement i Esrum Ældre Klub
torsdag den 24 november 2016
Irene bød velkommen til alle 72 fremmødte medlemmer, og til sangerinde Lise Nees som skulle underholde. Hun orienterede omkring juleafslutningen, som man skulle tilmelde sig på lister i pausen. Herefter sang vi ” Jeg Ved Hvor Der Findes En Have Så Skøn ” af Mads Hansen.
Efter dette var der kaffe med hjemmebagt mandarinkage, fremstillet af Irene og Betty, samt småkager, og da klokken nærmede sig 15.20 var det Lise Nees der skulle underholde.
Lise Nees
Lise Nees er uddannet klassisk sanger fra Det Fynske Musikkonservatorium. Tidl. medlem af både Danmarks Radios Koncertkor og Den Jyske Operas Kor. Videreuddannet i musicalsang i New York hos Barbra Streisands sanglærer. Hun har spillet hovedroller i bl.a. ”Les Misérables”, ”The Sound of Music”, ”Tordenskiold” og ”Hans Christian Andersen” – alle på de københavnske storscener. Hun er desuden forfatter til bøgerne ”Syng Musical” og ”Syng Mere Musical” udgivet på musikforlaget Wilhelm Hansen.
Lise Nees lagde ud med ”Åh sikken morgen som denne” fra Musicalen Oklahoma, hvor vi skulle forestille os at hun kom ridende på en hvid hest.
Næste sang var fra musikfilmen Mød mig på Cassiopaia, hvor hun fortalte om den første optagelse med Bodil Kjær, som var så nervøs for sin blege hud, det klarede lysmanden, ved at sætte et ferskenfarvet lysfilter foran alle lamper når Bodil Kjær skulle optræde.
Fra denne film sang Lise ”Musens sang” og ”Den allersidste dans”
Lises Pianist, som spillede så smukt fra en kasse hed Lars, og er orgainst ved Vallensbæk kirke.
Så var turen kommet til en operette, som Arne Lundemann fra Fyn kaldte Den glade skinke. Her kalder vi den Den glade enke, og fra den operette hørte vi ” Viljasangen”
Næste Musical var Spillemand på en tagryg, Lise fortalte lidt om handlingen, og så sang hun” Hvis jeg var en rig mand”
Lige inden pausen fortalte hun om hendes hovedrolle i Sound of music, hvor hun skulle kysse Dario Campeotto, herefter sang hun et potpurri bestående af: Marias sang på bjerget, De ting jeg ka´li´og til sidst ”Vejen til din drøm”
Lise Nees
Derefter var der pause, så man kunne strække ben,ryge eller få tanket op hos Bent Ole. Alt imens fortalte Irene vitser, så også lattermusklerne blev rørt.
Efter pausen fortalte Lise Nees om Musicalen:Hans Christian Andersen, og hans store kærlighed: operasangerinden Jenny Lind. Fra den sang hun ” I Danmark Er Jeg Født” til musik af Sebastian
Fra frøken Nitouche fik vi ”Trommesangen” og efter den igen et potpurri, denne gang fra My fair lady
” En snegl på vejen, vidunderfuld og til sidst” Jeg Kunne danse nu”
Som ekstranummer sang hun ” I sommersol ved den hvide hest”, fra sommer i Tyrol, og som ekstra ekstra nummer ”Vuggevise” fra Porcy and Bess.
En dejlig eftermiddag var ved at være slut, og efter lodtrækningen huskede Irene os på, at næste gang var der kirkegang kl. 15.00 og bussen kører til normale tiden, herefter er der gløgg og æbleskiver, Luciaoptog, gratis lotteri, og afslutningsvis kaffe og julesmåkager. Og det hele slutter først kl. 17.45.
Vi sluttede med at synge ” Det Haver Så Nyeligen Regnet” Af Johan Ottosen og til sidst vores slagsang.
Referent
Betty Ellegaard
_______________________________________oOo_____________________________________
Referat af arrangement i Esrum Ældre Klub,
den 10 november 2016
Dette arrangement var et bankospil, og til dette var der mødt 54 medlemmer op. Irene bød velkommen og bad os synge ” Dybt Hælder Året I Sin Gang ” af C.J.Boye.
Herefter var der kaffe, franskbrødsmadder og småkager, smurt af det travle køkkenpersonale, ( læs: bestyrelsen ) Under kaffen var der som sædvanlig en livlig snak, inden Betty kaldte til orden, så spille kunne begynde.
Der var også tid til smil
Præmierne bestod som sædvanlig af vin, øl og snaps, og der var kamp om varerne, og sidegevinsterne.
Efter 4 spil var der pause, så alle kunne strække benene, eller få tanket op hos Bent Ole, og så gik snakken igen.
Traditionen tro gav Irene et par vitser, så også lattermusklerne kunne blive rørt, og hun kunne indkassere en klapsalve.
Efter et kvarters pause gik vi i gang med de sidste fire spil, der røg mange gode præmier ”over disken” overrakt af Inge og Hanne. Efter spillet var der lodtrækning på bankonumrene.
Til slut erindrede Irene om at vi næste gang skulle høre Lise Nees synge og optræde med operette og musikals, og at der næste gang ville være tilmelding til juleafslutning. Irene håbede på en masse tilmeldinger til denne, som er en tur til Gerlev kro.
Så var eftermiddagen slut. Vi sang ” Jim Og Jeg Var Venner Alle Dage ” af Olfert Jespersen, og bagefter vores slagsang. Til slut tak for i dag og kom godt hjem.
Referent
Betty Ellegaard
___________________________________oOo_____________________________________
Referat af arrangement i Esrum Ældre Klub
den 27 oktober 2016
Til dette arrangement var der mødt 59 medlemmer op. Irene bød velkommen til alle, og især til Poul Kragelund, som skulle fortælle os om Storm P.
Til juleafslutningen som i år foregår på Gerlev Kro, har bestyrelsen besluttet at hvis deltagerantallet bliver mindst 10 udover de 58 som der kan være i en stor bus, lejer man en ekstra lille bus, så alle kan komme med.
Efter ” Nu Falmer Skoven Trint Om Land” af Gruntvig, var der kaffe , kringle og småkager.
Og så var det Poul Kragelund der skulle underholde. Han startede med at fortælle om en stor maleriudstil-ling af Storm P. på Nivågård.
Robert Storm Petersen blev født d. 19 september 1882 i Valby, som søn af slagtermester Frederik Christian Petersen.
Den lille Robert kunne ikke li´at gå i skole, så da han gik ud af syvende klasse, kom han i lære som slagter, men det gik ikke,han kunne ikke tåle at se blod.
Han elskede at tegne, og han elskede at strejfe omkring på Amager Fælled blandt vagabonder, som han jo som bekendt tegnede i hundredevis af, og som han sagde: Vagabonden har ikke noget at skulle have sagt, derfor kan han sige alt !
Storm P. havde svært ved at finde ud af hvad han skulle, han vidste ikke om han skulle være bøf eller frikadelle, altså slagter eller kabaretskuespiller, så han forsøgte at komme ind på kunstakademiet, men da Thorvald Bindesbøl så hans tegninger udbrød han : Unge ven, hvis de lærer noget, så mister de deres talent.
Poul Kragelund fortalte om mange sjove udtalelser fra Storm P. bl.a. Den der kun tar´spøg for spøg, og alvor kun alvorlig, han har fattet begge dele dårlig
Der blev også vist en masse af Storm P´s tegninger, bl.a. hvordan man giver børn en pille. Da han blev 20 år giftede han sig med den 23 år ældre Lydia Clementine Angelica Sørensen, som han kaldte Mads.
Han måtte vente med at gifte sig til et år efter faderens død, da faderen mildt sagt ikke brød sig om hende. De fik ingen børn, men hun havde to fra sit første ægteskab.
I sin levetid nåede Storm P. at male 150 malerier og lave over 60.000 tegninger, bl. a. Peter og Ping til Berlingske Tidende, og Pingklubben nåede op over 100.000 medlemmer.
Poul Kragelund viste en række satiretegninger, og fortalte anekdoter.
I 1913 lavede Storm P. den første tegneserie, den om nummermænd, og han var den første der i 1920 lavede tegnefilm.
Det var jo også Storm P. der lavede grog bl.a. om hunden der spiser sin egen hale, med slet skjult adresse til arbejdernes lønforhandlinger !!!!!!
Storm P. døde d. 6. Marts 1949 på Frederiksberg. Lydia døde i 1924, men året efter giftede han sig igen, med Ellen, som han forelskede sig i på en tur til Fanø , og hende levede han med livet ud.
Herefter var der lodtrækning på medlemsnumrene, Irene sagde tak for i dag, om mindede om at der er banko d. 10. november. Herefter sang vi ” Gyldenlakken” af Severin, og til allersidst vores slagsang.
Referent
Betty Ellegaard
________________________________oOo________________________________________
Referat af løvfaldstur i Esrum Ældre Klub
den 13 Oktober 2016
Den årlige løvfaldstur gik i år til Arbejdermuseet i København, med efterfølgende middag på Hamlet Asia Restaurent i Helsingør.
Der var 57 personer med på turen, Preben bød velkommen i bussen, og fungerede som sædvanlig som den perfekte guide.
Efterfølgende bød Betty velkommen. Betty var substitut for Irene, som var kommet til skade med sin fod.
Betty fortalte om arbejdermuseets oprindelse og den nuværende bestyrelse, og om hvordan man kunne komme rundt i museets 3 etager, bl.a. med flere elevatorer.
Og da det nu ikke var Irene der sad på guidesædet skulle deltagerne alligevel ikke snydes for et par vitser, så det fik vi også med.
Vel ankommet til museet, fik vi forevist garderobe, og så var det ellers med at gå på opdagelse i arbejdernes fortid, lige fra den lille skolestue, til Staunings kontor.
Og i den lille cafe kunne man købe kaffe med rich´s og kiksekage, et besøg i den store festsal, og i forskellige udgaver af industri, hvor man kunne se hvordan folk arbejdede i 40erne og 50erne, der var mange af deltagerne der kunne nikke gen-kendende til de forskellige afsnit, og flere var på besøg i slikbutikken !
Klokken fire sad vi igen i bussen, på vej ud af København, med kurs mod Helsingør, og selvfølgelig ad strandvejen, hvor Preben fortalte om alt hvad vi kørte forbi.
Et godt stykke ude ad strandvejen fandt vi en parkeringsplads, og så fandt Bent Ole øl og sodavand frem, vi fik strakt benene og der var også et lille hus, hvis nogen var trængende.
Næste stop var restaurent Hamlet Asia .
Her kunne vi vælge mellem 109 forskellige retter, lige fra Sushi til rouladekage, der var noget for enhver smag, og det smagte herligt, og der var rigeligt af det.
Klokken 19,30 var turen slut, og vi satte næsen hjemad, en lidt anden vej end vi plejer, men nemmest for Preben, der skulle hjem og overholde sin 11 timers regel, og op for at køre med skolebørn dagen efter.
En dejlig tur var slut, og alle var trætte, men glade for turen
Referent
Betty Ellegaard
________________________________________________oOo_____________________________________________
Referat af arrangement i Esrum Ældre Klub
den 6. oktober 2016
Denne gang var der mødt 59 medlemmer op, som Irene bød velkommen, med en særlig velkomst til Ellen Dalgaard Jensen fra Hillerød,som ville vise lysbilleder og holde foredrag om sine 17 år som jordemoder i Tanzania.
Herefter var der en fødselsdagssang til Kaj, som fyldte 90 år d. 2. oktober, og i den anledning gav portvin og småkager til hele forsamlingen.
Efter dette sang vi ” Jeg Ved Hvor Der Findes En Have Så Skøn” af Mads Hansen, og så var der kaffe og hjemmebagte boller, bagt af Inge Pedersen og Inge Blok, samt småkager og portvin.
Ellen modtager en bog
Ellen lagde ud med at rose vores arrangement,og ønske Kaj tillykke med fødselsdagen.Allerede som ung, vidste Ellen at hun ville ud i verden og hjælpe folk i nød. Hun er født i Skjern,og havde bl.a. været spejder, hvor hun lærte nogle sange som virkelig talte til hende, bl.a. ” Sæt Dig Et Mål Der Har Evigheds Værdi”, og ” Lykken Er Ikke Gods Eller Guld” og disse to sange blev hendes pejlemærker gennem livet.
Hun blev uddannet sygeplejerske, og læste videre til jordemoder i Skotland.
Da Ellen Rejste til Tanzania, blev hun vidne til mange svære oplevelser, men for hende gav det mening at møde de allerfattigste på denne jord, og se hvor mange resurser de alligevel havde trods deres svære liv.
Tanzania har ca. 40 – 50 millioner indbyggere, og er omringet af: Kenya, Uganda,Rwanda, Burundi, Zaire,Zambia, og Malawi, og ligger ca. 10.000 km fra Danmark
Araberne prægede udviklingen i mange år, med slaver og slavehandel.
I Taboa lærte Ellen Swahili, så hun kunne tale med befolkningen, en dag hvor hun kom kørende gennem en skov efter mørkets frembrud så hun en masse små røde lys, hun spurgte chafføren hvad det var, og fik at vide at det var abeøjne.
Ellen blev leder af en fødeklinik, hvor der ikke var vand og lys, man kunne få en smule vand, ca. 1 liter til 3 fødsler, og hvis man havde petroleum kunne man få lidt lys, ellers måtte man bruge en lommelygte, og man kunne ind imellem have op til 5 – 6 fødsler på én nat. Når der så var en fødsel kom der 2 mand og vækkede hende i hendes hus, og så måtte hun skynde sig op og afsted til klinikken.
En dag kom der en mand, hvis kone havde født tvillingen ude i skoven ca. 20 km. fra klinikken, men han havde klaret det fint, ombundet navlestrengen med strå og cyklet til klinikken med den ene tvilling under armen og den anden på bagagebæreren, herefter hentede han sin kone på bagagebæreren på cyklen. Alle 3 overlevede.
En anden oplevelse var en kone der havde haft 17 aborter, men denne gang fik en sund baby. Ellen glemmer aldrig hendes glæde.
Der var mange lignende oplevelser på klinikken. Året efter ankomsten kom der et vaccinations-program til børn og flygtninge, og så gik man i gang med at vaccinere mod bl.a polio, det var i 1972
I hendes sparsomme fritid arrangerede hun sangkor, og teater, så blev der stillet stole op i hendes private stue og så optrådte hun og børnene for de voksne, Ellen afspillede et bånd for os, hvor børnene sang på dansk. Men herudover kunne de tale både tysk Engelsk og Swahili.
Ellen fortalte om et bryllup på de kanter, det var noget anderledes end her i landet. Bruden skulle kunne vise at hun var en god husmor, ved at gå i køkkenet og fortælle hvor de forskellige ting stod, som en god husmor havde behov for, og så skulle hun gå en klang tur ud i marken sammen med en gammel bedstemor, og så skulle hun pille en torn ud af bedstemoderens fod , for at kunne vise omsorg for sin familie.
Vi var nu nået til pausen, hvor Irene fortalte vitser, og folk fik strakt benene.
Efter pausen, og det fantastiske foredrag fortsatte Ellen med at vise lysbilleder fra klinikken og af hendes medarbejdere, der var også et vaskeri, men det var ikke altid de havde sæbe til rådighed, men tøjet var alligevel fint hvidt efter vasken.
Vi så også en del billeder fra et spedalskhedshospital hvor Ellen kom og hjalp de syge. I 1976 var der en spedalsk mand der fik den ide at oprette en børnehave, det startede med 8 børn, men inden længe var der 90, og man måtte udvide.
Hvis et barn mistede dets forældre overtog bedstemoderen barnet, som det naturligste i verden, sådan en bedstemor kunne sagtens have flere børn at passe.
Børnene fik lært at dyrke tomater, løg, kål og papaya, de havde også kaniner, men de blev ikke spist, det var jo deres venner. Så hellere sulte.
Ellen sammen med Mama Sarah
Ellen mødte på et tidapunkt Barak Obamas faster, Mama Sarah, en dejlig dame
hun er en vis og varm kvinde med et stort hjerte for de små, fortalte Ellen, og det samme har hun jo selv: hjerte for tilværelsens små og oversete. Ellens livsopgave har været at få sat focus på alle dem som ingen regner med, de syge, fattige og udstødte, spedalske i Afrika, flygtninge i en overfyldt flygtningelejr i Tanzania
Ellen sluttede foredraget med et billede af Kilimanjaro.
Så var der lodtrækning på medlemsnumrene
Irene takkede for foredraget, hvorefter vi sang ” Vi Elsker At Samles Og Mødes Med Venner” af Jørgen Biel. Og selvfølgelig vores slagsang.
Referent
Betty Ellegaard
___________________________________________oOo__________________________________________________
Referat af arrangement i Esrum Ældre Klub torsdag
den 22 september 2016
Endnu et vellykket arrangement blev afviklet i Esrum Ældre Klub med 57 deltagere, og med Per Roswald som foredragsholder.
Per Roswald Øen Alcatras
Irene bød alle velkommen til alle, og en speciel velkomst til Per Roswald som var sprunget til med kort varsel.
Irene forklarede hvorfor der var portvinsglas på bordet, det skyldtes, at vores bus-samarbejdspartner Lars fra Gribskov Turistfart ville undskylde at kaffemaskinen i bussen ikke virkede da vi var på miniferie, og derfor som et plaster på såret gav klubben 6 flasker portvin.
Da vi havde sunget ” Den Sommer Svandt, Og Den Dag Blev Kort” af Nicoline Christoffersen fik vi kaffe med hjemmebagt squaskage bagt af Irene, Grethe og Betty, hertil et glas portvin og en småkage.
Per Roswald startede med at præsentere sig selv, han er født i 1947 på Jydebjergvej i Udsholdt, gik i skole i Blistrup og Helsinge, og tog herefter til København og kom i lære som Karetmager, han blev udlært i 1967 og blev selvstændig i 1969, efter 40 år overtog sønnen hele butikken. I 1990 kom Per ind i Græsted – Gilleleje byråd og sad der i 17 år, de 13 som børne-og kulturudvalgsformand.
Herefter blev han valgt ind i Regionsrådet.
Per skulle fortælle om sin store interesse nemlig fængslet Alcatras I San Fransisco. Hvor han har været to gange, første gang kom han ikke ind, men næste gang lykkedes det.
Øen Alcatras var fra 1776 Indianerland indtil Mexikanerne kom til. Herefter, i 1846, kom
Yankierne til, i 1847 byggede de et fyrtårn på øen, og et forsvarsværk til at beskytte Indsejlingen, der blev bygget et militærfængsel, som husede 11 soldater. I 1934 blev det lavet om til cevilfængsel til fanger som de ikke kunne styre andre steder. Altså: bryder man loven kommer man i fængsel, men bryder man fængslets love kommer man til Alcatras.
Den mest kendte fange på Alcatras er Al`Capone
Alphonse Gabriel Caponi (17. januar 1899 – 25. januar 1947) bedre kendt som 'Scarface Al' Capone var en berygtet amerikansk gangster i 1920'erne og 1930'erne. Han var en af de helt store spritsmuglere, og tjente enorme summer på udnyttelsen af den 18. konstitutionsændring (spiritusforbuddet der blev vedtaget i 1920, også kendt som Volstead-loven eller bare "Prohibition" (forbuddet).
I 1962 besluttede USA´s Justitsminister Robert Kennedy at lukke Alcatras. De sidste fanger rejste derfra i 1964.
Alt blev taget bort fra øen, fanger og folk der boede der, fangevogtere med familier og børn, som gik i skole der.
I 1969 besatte indianerne igen øen, men siden udbrød der ildebrand, og bygningerne blev aldrig genopbygget, men de kommer tilbage én gang om året til en ” Solnedgangsceremoni”
I 1972 blev øen lavet til nationalpark med ca. 1,5 millioner besøgende om året. I 1937 blev broen ” Golden Gate” bygget som bindeled mellem øen og fastlandet
Golden Gate bridge
Golden Gate-broen (på engelsk Golden Gate Bridge) er en hængebro, der spænder over Golden Gate-udmundingen af San Francisco-bugten i Stillehavet. Den forbinder San Francisco på den nordlige spids af San Francisco-halvøen med Marin County, som en del af U.S. Highway 101 og California State Highway 1.
Golden Gate-broen var med sit største spænd på 1.280 meters længde den længste hængebro i verden, da den blev indviet 27. maj 1937 og indtil 1964, og den er senere blevet et internationalt anerkendt symbol på San Francisco og USA. Inklusiv tilkørselsramperne er broen 2.727 m lang, med en bredde på 25 m. Broens pyloner er 220 m høje. Den har seks bilspor og kan også benyttes af fodgængere og cyklister.
Per viste os herefter billeder fra fængslet, og fortalte om sin tur derover, om cellerne og vagttårne, våben, toiletgrej, løbegård og flugtforsøg.
Så var der pause, hvor Irene fortalte vitser, der blev handlet hos Bent Ole og samlet penge ind for kaffe.Irene skulle hilse fra Kirsten Friis og fortælle om bogen om Esrums lokalhistorie som er lagt ind på nettet, og bogen om Esbønderup skovhuse, som kan findes under Esbønderup Skovhuse vandværk på nettet.
Efter pausen fortsatte Per med at fortælle anekdoter, og vise billeder, bl.a. en betjentuniforn, køkkenet og spisesalen. Der var af og til fanger der fik lov til at hjælpe i køkkenet, men inden de fik lov at forlade køkkenet, skulle alle knive være lukket inde i et skab og forsvarlig låst.
Pers inspiration til at lave dette foredrag kom fra filmen om Alcatras, med Clint Estvood i hovedrollen.
Så var det slut, bussen nærmede sig, men inden vi skulle synge sidst sang orienterede Irene om løvfaldsturen, som man kan tilmelde sig til hos Irene, og som koster 250 kr.
Herefter sang vi ” Hvem Sidder Der I Stuen”, og selvfølgelig vores slagsang
Næste møde er den 6. Oktober.
Referent: Betty Ellegaard
___________________________________oOo_____________________________________
Referat af arrangement i Esrum Ældre Klub
den 8 september 2016
Denne gang var det bankospil der var på programmet, Irene bød velkommen, og takkede alle der var med på miniferien til Tylstrup i Vensyssel.
Irene orienterede endvidere om arrangementet næste gang, idet Malene Christoffersen havde meldt afbud p.g.a. Job i udlandet. Istedet ville Per Roswald komme og fortælle om fængslet Alkatraz i Californien.
Alkatraz
Fængslet er særligt "berømt" for perioden 1934-1963, hvor en lang række store og kendte forbrydere sad fængslede. Blandt de indsatte kunne de ansatte hilse på Al Capone, Robert Franklin Stroud, James "Whitey" Bulger og Alvin "Creepy" Karpis.
Herefter sang vi ” Lykken Er Ikke Gods Eller Guld” af Charles Gondrup og musik af P.E.LangeMüller.
Så var det kaffetid, med madder og småkager, og mens dette gled ned gik snakken som sædvanlig som smurt. kl. 15.20 blev brikkerne kontrolleret, og spillet gik i gang.
Efter 4 spil var der pause, hvor Irene fortalte vitser, Bent Oles bar blev besøgt, og enkelte var i gården for at ryge.
Efter dette gik spillet i gang igen, og mange gik hjem med præmier, for en gangs skyld var der ingen dobbeltbanko så man skulle trække lod, så alle gik hjem med deres vundne præmier.
Her er der rigtig gang i pladerne
Efter spillet og trækning af bankonumre var der et ønske om at synge ” Septembers Himmel Er Så Blå ”af Alex Garf og heldigvis havde Birgit noderne med.
Så var bussen ankommet, og Irene takkede af for denne gang og selvfølgelig sluttede vi af med vores slagsang.
Referent
Betty Ellegaard
___________________________________________oOo______________________________________________
Referat af arrangement i Esrum Ældre Klub
den 25 august 2016
Dette arrangement var starten på den nye efterårssæson, og til dette arrangement var der mødt. 68 medlemmer op, alle med deres ”madpakke” under armen, som man plejer til denne startfest.
Til at spille og underholde havde man indkaldt halvdelen af ” Rynkevriderne ”, som med guitarerog harmonika satte stemningen i vejret.
RYNKEVRIDERNE
Irene bød velkommen til alle, og foreslog at vi sang ”Marken Er Mejet” af Adolf Recke.
Man kunne som sædvanlig købe øl, vand og vin hos Bent Ole.
UDSNIT AF FORSAMLINGEN
Efter maden, og et par skålsange, blev der solgt amerikansk lotteri, tallerkner blev fjernet, og kaffekopperne delt rundt, sammen med minivandbakkelser og småkager, og da man havde hygget sig lidt med det, og sunget et par sange mere, fra musikernes omdelte hæfter, var der lodtrækning.
Betty agerede nummerpige, og mange var heldige at vinde, og der var både chokolade, vin, blomster, øl, kaffe-bønner og flødeboller, og mens dette stod på tog Rynkevriderne sig en velfortjent pause, og så blev der spillet op til dans.
Kl. ca. 20.30 sang vi ” Skuld Gammel Venskaw Rejn Forgo ” som er en gammel skotsk folkemelodi fra 1788, frit oversat af Jeppe Aakær i 1927, og Irene sagde tak for i dag, og ønskede alle en god tur hjem.
Næste arrangement er bankospil d. 8 september.
Referent
Betty Ellegaard
_____________________________________________oOo________________________________________________
Referat af løvspringstur med Esrum Ældre Klub
19 maj 2016
Torsdag d. 19 maj, drog Esrum Ældre Klub afsted på den traditionelle Løvspringstur, i Gribskov Turistfarts nyeste bus drog vi efter at alle var samlet op på den sædvanlige rute, afsted mod Samlermuseet i Stege på Møn, under vejs gjorde vi stop på Karlslunde rasteplads, for at få ”støvet” skyllet af halsen.
Undervejs underholdt Irene og Preben h.h.v med vitser, og beskrivelser af det vi kørte forbi, og efter turen over Dronning Alexandrines bro nærmede vi os Museet. Vi blev budt velkommen til stedet af det flinke personale, og blev ført ind i spisesalen hvor der var dækket flot op til os.
Her blev vi igen budt velkommen og fik nogle praktiske oplysninger, inden vi blev budt på tarteletter, og Wienersnitzel med wienerdreng, stegte kartofler, ærter, og 2 slags sovs.
Herefter blev vi sluppet løs i de mange forskellige udstillinger på museet:
Bageren Frisørsalonen
Skolestuen Slagteren
Steges gamle byrådssal Købmanden
Legetøjsbutikken og endnu en købmandsbutik
Baggrunden for projektet
Henrik Hjortkær har samlet på gamle ting i hele sit liv. Dette omfatter i dag en helt unik samling af gamle ting og sager. I mange år er der arbejdet for at skabe et sted, hvor denne samling kan vises frem til alle på en blomstrende og levende måde. Da en af lokalområdets absolutte sidste gamle fabriksbygninger (Tørmælksfabrikken i Lendemark) blev tilgængelig lå det fast, at dette sted ville være de helt unikke rammer for Danmarks Samlermuseum.
Henrik Hjortkær fik hjælp fra Initiativgruppen for Byggeri og Miljø (Møns Bank A/S) samt formanden for Møn- Sydsjællands Turistforening og der blev stiftet en fond:
Fonden Danmarks Samlermuseum, Thorsvangs Allé 7, 4780 Stege (cvr. nr. 34 40 68 47).
Fonden Danmarks Samlermuseum har fået overdraget ejendommen for kr. 1,- af Vordingborg Kommune. Ombygning og etablering af museet sker i Fonden Danmarks Samlermuseum og af vedtægterne fremgår det, at fondens midler aldrig kan gå tilbage til stifterne, men skal i tilfælde af opløsning af fonden gå til kulturelle eller turistmæssige forhold på Møn.
Stege samlermuseum Bonden med sin ko
Et stk. ældre automobil
Efter en god kop kaffe og et stykke lækkert lagkage, gik turen hjemad, med stop i Karlslunde, og kl. ca. 19 var vi hjemme, efter en dejlig dag og en sikker og behagelig kørsel, Irene og Preben sagde tak for i dag og ønskede alle en god sommer.
Referent
Betty Ellegaard
____________________________________________oOo_____________________________________
Afslutningsarrangement i Esrum Ældre Klub,
torsdag d. 12 maj 2016
Bestyrelse og hjælpere mødtes på skolen kl 15,00, og over en kop kaffe fordelte man diverse arbejdsopgaver. Bordene og stolene blev stillet op, servietter blev foldet, der blev dækket bord, og pyntet flot med blomster og bøgegrene.
Stig Sommer
Inden gæsterne kom ind skulle man lige omkring kassemesteren og betale entré, videre hen til formanden hvis man ikke havde betalt miniferien i forvejen, og til sidst hen til Hanne og købe amerikansk lotteri.
Præcis kl.17,00 gik musikken i gang, Irene bød velkommen især til Stig Sommer som skulle underholde med musik og sang, og så opfordrede Irene til at vi sang” Kom Maj Du Søde Milde ” af Chr. A Overbeck.
Herefter kunne festen gå i gang, der var pragtfuld mad fra Ulla i Gilleleje, som blev serveret på Buffet, og kødet udskåret af Mesterkokken.
Og som den fornuftige formand vi har, annoncerede hun at man gik op og hentede mad, eet bord ad gangen, så der ikke blev for megen trængsel omkring kokken. Rækkefølgen styrede musikeren.
Som sædvanlig var det dejlig mad der kom fra Ulla, og der var rigeligt af den, og dejlig sovs, både rødvin- og champignonsovs, og det var rigtig sovs som kunne hænge fast på kartoflerne, lige noget for en seniorklub.
Efter maden og rydning af bordene kom kagerne, to skønne kageborde med forskellige lagkager, ostekager, pandekager med is, og ølkage med smør. Hertil kaffe og te.
Og så tror jeg at alle var mætte, og trængte til en pause og en sang, og en lille tår at drikke.
Der var mødt 74 forventningsfulde medlemmer op til afslutningsarrangementet, og alle fik en glad og festlig aften, ikke mindst takket være Stig Sommer, som sang, og senere spillede op til dans.
Men inden da, var der lodtrækning på det Amerikanske lotteri, hvortil REMA 1000 i Esbønderup. Og BLOMSTERVÆRKSTEDET i Græsted havde sponseret mange flotte gaver.
Betty trak numre, og Inge Blok, Hanne, Grethe O. og Irene delte gevinster ud
Til slut sang vi ” Skuld Gammel Venskaw Rejn Forgo ” En gammel skotsk folkesang, oversat til dansk af Jeppe kjær i 1927. og efter den takkede Irene for en dejlig aften, og for det store fremmøde,og ønskede alle en god tur hjem.
Referent
Betty Ellegaard
_______________________________________oOo__________________________________________
Referat af arrangement i Esrum Ældre Klub
d. 21 April 2016
Irene startede arrangementet med at byde velkommen til alle 41 fremmødte, men en speciel velkomst til Astrid og Kai Kristensen, som var kommet helt fra Jylland for at fortælle os om deres cykelture i Svejts.Herefter fremviste hun en jakke, som var blevet ombyttet / glemt sidste gang, en beigefarvet jakke med en tikrone i lommen.Ingen reagerede, men man bedes ringe til Irene, såfremt man ser dette.
Irene ville sende tilmeldingsblanketter rundt i pausen, til vores afslutning, og herefter sang vi ” Kom Maj Du Søde Milde ” af C.A.Overbeck.
Dernæst var der kaffe, med lune hveder med smør.
Astrid og Kai Opmærksomme tilhørere
Så var det Astrid og Kais tur til at fortælle om deres ture til Svejts.
Men inden de tog dertil, skulle de jo have lidt træning, så de cyklede ture langs vestkysten, til Skagen og tilbage igen.
Astrid og Kai viste billeder fra Fanø hvor de havde cyklet til Sønder Ho og tilbage igen, som et led i træningen.
I Svejts fandt de en familie fra Svejts, som de den dag i dag bytter hus med i ferier.
Vi så et billede af et kort over Svejts, hvor de havde indtegnet en rute tværs over landet hvor de havde cyklet.
I Svejts taler man 4 forskellige sprog og man er kendt for Ost, jodlen og Alpehorn, af det spillede Astrid et lille stykke musik for os, som kendetegnede den specielle saund.
Kai fortalte en lille anekdote om en svejtser og en dansker der stod og talte sammen, svejtseren var fisker, og danskeren spurgte hvorfor man havde et fiskeriministerium når der ingen hav var rundt om landet, hvortil svejtseren spurgte hvorfor har Danmark et finansmini-sterium !!!!
Vi så billeder af deres flag og af ”den døende løve” som var bygget ind i en hule i et bjerg i nær-heden af Lugano, løven er lavet af danske Thorvaldsen.
Den døende løve Sct. Godthard passet
Der var også et billede af Komponisten Vagners hus, og mens vi kikkede på det, spillede Astrid en stump af mestersangerne
I Pausen blev der delt lister ud som man kunne skrive sig på til afslutningen, og Irene mindede om Løvspringsturen, som man skulle melde sig til på tlf. 48390238 mellem 9 og 12 d. 2 maj
Svejts er et land med alper og bjerge og floder, og der er ca. 100 broer og 200 tunneller, og mens vi så de flotte billeder, lyttede vi til en inciterende citarmusik.
Skulle de i højderne var der svævebane, men når de cyklede var der fantastisk natur og rigtig gode afmærkninger.
I Alsdorf var de heldige at komme til Lirekassefestival, og et andet sted var der et stort klokkespil, og et lille kapel for Wilhelm Tell. ( ham med æblet på sønnens hoved.)
Wilhelm Tell og søn
På grænsen til Italien så de Kampestenshuse, vinmarker,solsikkemarker og majs-marker, hvor planterne var dobbelt så høje som Astrid.
I Bellingzona mødte de danskere, 2 af disse var tidligere så kendte navne som fodboldspillerne Herluf Bang og Jørgen Sørensen, ( ham med tyggegummiet på stolpen ) her spiste de middag hos Herluf Bang og hans hustru.
Til slut fortalte Kai om nogle oplevelser som de havde haft, både i Svejts og herhjemme, Og om lugano hvor de var på nationaldagen og så national-garden gå parade.
Og her fik vi et par strofer af den Svejtsiske nationalsang
Så var det tid til lodtrækning på medlemsnumrene, og sangen” Jeg Elsker Den Gamle Den Vaklende Rønne ” af Olfert Jespersen, og til slut vores slagsang, for det er det vi gør i Esrum.
Irene takkede for i dag, og så holdt bussen for døren.
Referent
Betty Ellegaard
______________________________________oOo___________________________________________
Referat af arrangement i Esrum Ældre Klub
torsdag d. 14 april 2016
Dette arrangement var en modeopvisning, med tøj fra Ilse Lykke og Tøj-experten,begge fra Helsinge. Mens disse to forretninger stillede deres varer op, ventende medlemmerne spændt ude i foyen.
Da dørene blev slået op, fandt 56 glade medlemmer hver en plads ved bordene.
Irene bød velkommen både til medlemmerne og til forretningerne. Og skønt Birgit Spilledame manglede, sang vi efter bedste evne ”Jeg Elsker De Grønne Lunde ” af J. Helms. Herefter var der kaffe øg Ølkage med smør, bagt af Grethe S. og Irene, og små vandbakkelser med flødeskum.
Og så gik det ellers løs med mannequingopvisning, John, Bent Ole og Gert på herresiden, og Irene, Sussi, Hanne og Betty på spindesiden, Ialt 21 fremvisninger med sommerkollektionen.
Gæsterne blev meget inspireret og da fremvisningerne var slut, var der frit slaw til at prøve tøj og handle, og inden vi fik set os om var klokken blevet over fem og bussen var kommet, men vi nåede at trække lod på medlemsnumrene og synge ” I Skovens Dybe Stille Ro ” af Fritz Andersen, og selvfølgelig vores slagsang, inden Irene takkede både medlemmerne og forretningsfolkene for en hyggelig eftermiddag.
Referent
Betty Ellegaard
_________________________________________oOo________________________________________
Referat af arrangement i Esrum Ældre Klub d. 31 Marts
2016
Denne gang var det bankospil der var på programmet, og til dette var der mødt 71 personer op. Irene bød velkommen, og foreslog at vi skulle synge ” Nu Lakker Det Ad Tiden Småt” af Chr. Vinter. Herefter var der kaffe og madder med pålæg, smurt af køkkenpigerne, og en lille småkage.
Irene delte sedler ud til indbetaling af miniferien til Tylstrup Kro i Vensyssel. Her fortalte hun også at vi skal sejle fra Odden til Ebeltoft, og samme vej tilbage.
Herefter var det tid til bankospillet. Og efter de 4 første spil var der pause, så man kunne få tanket op hos Bent Ole, eller bare få strukket ben. Og selvfølgelig skulle vi lige have rørt lattermusklerne til nogle af Irenes vitser.
Efter de næste 4 spil var det slut, og mange havde fået gevinster med hjem. Men inden vi gik hjem skulle vi synge ”Jeg Bærer Med Smil Min Byrde” af Jeppe Aakjær.
Efter denne sang blev jeg spurgt fra flere sider hvad en skalmeje er, og her er forklaringen:
Skalmejen: eller bombarden er et traditionelt instrument i bretonsk folkemusik. Med tiden er den vandret fra Bretagne til det meste af Nordeuropa, hvor den var meget anvendt i middelalderens musik. Den er i familie med nutidens obo og ligner en primitiv udgave af den.
Den spilles ved at placere mundstykket, som består af et dobbelt rørblad, mellem læberne og puste. Den stemmer oftest i Bb, og spænder over to oktaver.
Skalmejens tone er meget klar og kraftfuld og kræver meget luft af musikeren. Det passer til den bretonske måde at spille på, hvor skalmejen spiller første linje, og andre instrumenter spiller "ekko" – Skalmejenespilleren kan så nå at få vejret igen.
"Jeg slænger skalmejen for munden" skriver Aakjær i Jeg bærer med smil min byrde.
Næste arrangement er modeopvisning, og her kommer Ilse Lykke fra Helsinge, og Tøjeksperten, ligeledes fra Helsinge, og viser deres tøj frem. Så mød talstærk op.
Så blev der sunget slagsang og sagt tak for i dag.
Referent
Betty Ellegaard
_____________________________________oOo__________________________________
Referat af arrangement i Esrum Ældre Klub
torsdag d.17 marts 2016
Dette arrangement var besøgt af 56 medlemmer, samt Borgmester Kim Valentin, Socialudvalgs-formand Birgit Roswall, og dagens hovedperson Aase Tribini, som skulle underholde resten af eftermiddagen.
Irene bød velkommen specielt til de tre hovedpersoner, men også til alle de fremmødte medlemmer.
Efter dette sang vi ” Det Er I Dag Et Vejr ” af Ludvig Holstein, og så var der kaffe med hjemmebagte roulader med flødeskum, som Irene og Betty havde bagt, og en lille småkage bagefter.
Kim Valentin Birgit Roswall
Selve mødet startede med en lille tale fra Borgmesteren, som takkede for indbydelsen, og sagde bl.a. at man anså foreninger som vores som et stort aktiv i kommunen, som man gerne ville støtte, han takkede for den store indsats, og så frem til at man fremover kunne få lov til at besøge os. Herefter der blev stillet spørgsmål:
Hvorfor er handicapparkeringspladsen ved stranden nedlagt ? Borgmesteren undersøger dette og svarer tilbage.
Hvorfor bliver adgangen til stranden i Dronningmølle ikke vedligeholdt. ? Borgmesteren undersøger også dette, og svarer tilbage.
Der blev spurgt om indflytning af flygtninge på Ramsager, disse flygtninge var flyttet ind for nylig
Ang. branden på Stalden i Græsted, havde man d.d. fået oplyst at den var påsat. Der var nu patruljering 2 gange om dagen for at forhindre flere brande.
Hvorfor var det blå flag i Dronningmølle blevet flyttet, det var man meget kede af ? Dette bliver også undersøgt
Borgmesteren kom lidt i tidsnød, da Aase Tribini skulle optræde, men opfordrede til at hvis der var flere spørgsmål skulle man tage dem med fredag til Erfa-møde på Helsingegården, så ville Birgit Roswall tage dem med eller besvare dem.
Kim Valentin takkede for spørgsmålene og for at få lov til at være med i vores hyggelige samvær, og håbede på et tilbagevendende møde.
Så var det Aase Tribinis tur til at optræde, hun fortalte om en dejlig barndom i en festlig gøgler-familie.
Om hendes far Professor Tribini sagde man, at han var vaccineret med en grammofonstift
Aase med statuen af sin far
Han optrådte i kjolesæt med medaljer, og tilhørende grå cylinderhat, stok,urkæde
og med et spraglet slips. Hans tale udenfor teltet kunne f.eks være: "Højtærede
herskaber, grevskaber, klædeskaber, videnskaber, ægteskaber og djævleskaber –
Alle er velkomnne. Tykke og tynde. Brede og flade. Rullemænd, tullemænd og
julemænd. Sprællemænd og skraldemænd. Landmænd og vandmænd. Fuld
tilfredshed eller pengene erspildt.På Dyrehavsbakken står der en broncestatue af Professor Tribini, nøjagtig som han så ud, med guldhestesko, som betyder held og glæde, når man rører ved den, derfor er denne hestesko på statuen i dag blankslidt af hænder der lige skal røre.
Alle Tribinis ting befinder sig i dag på Nationalmuseet med påskriften enestående
national betydning” hvilket Aase var meget stolt af.
Professor Tribini var døbt Chr.Jørgen Nielsen. Hans mor og far døde da han var omkring 10 år, herefter havde hans to mostre ham på skift. Arne Berdino blev hans ven, han var en fuldblods gøgler.
Aase og Benny Bardino har leget meget sammen, og altid leget
cirkus, det var jo det de kendte. I 1949 startede Aase i cirkus hun
var utrolig smidig, så hun optrådte bl.a. som slangemenneske som 10 årig.
.Og hun optrådte med et dukkehus og sin lille hund
En dag var hunden løbet væk, men lille Aase måtte optræde med smil, og en anden sketch. Hun havde jo lært, at ligegyldig hvad, så havde publikum krav på at se en forestilling. Pludselig opdagede hun sin lille hund nede blandt publikum, og lige så snart hun var færdig med sin optræden fór hun ned blandt publikum efter sin lille ven. Det var respekt for arbejdet , Smil, smil, smil.
Navnet Tribini ville man gerne have som kunstnernavn, men det viste sig at være et Italiensk familienavn, så der blev nedlagt forbud mod at bruge det.
Der var kun én udvej, faderen måtte skrive til kongen. Herefter skrev Chr. Jørgen Nielsen til Kong Frederik d. niende, og fik tilladelsen til at bruge navnet Tribini, og da den gamle Professer Labri stoppede, fik Chr.Tribini lov til at kalde sig Professor Tribini, men begge hans børn var døbt Tribini og hedder det den dag i dag. Herefter var det slut med anonymiteten.
Hvert år måtte Tribini søge justitsministeriet om lov til at bruge børn på scenen, og de skulle på lønningslisten.
Aase og hendes brødre elskede når det var regnvejr, så sad man rundt om bordet i beboelsesvognen og så fik de tyggegummi, og når det var gnasket godt igennem, samlede far det sammen, det skulle nemlig bruges til at tætne huller med i vognen.
Professor Tribini havde et volsomt temperament, børnene kaldte det russisk krigsdans.
Så var der en lille pause, hvor Irene fortalte vitser.
I 1957 kom han i tanker om, at der skulle være en julemandskongres, den var Aase ude på Bakken at fortælle om sidste år, hvor det var hundredåret for Professor Tribinis fødsel, desværre døde han tidlig i en alder af 58 år. Han havde kraftig sukkersyge, som ikke dengang kunne behandles som i dag.
Denne julemandskongres føres videre den dag i dag. Og med deltagere fra hele verden.
Tribini medvirkede også i film, og han var ude på turné i hele landet, men når han var hjemme var han 100% far.
Tribini var tryllekunstneren Frisco, han optrådte med drengen med 2 hoveder, (en dreng kom ind på scenen med et hvidkålshoved under armen ) et skelet, ( han løftede en ske let ) to slanger ( cykelslanger ) o.s.v.
Aase kunne også trylle, hun tryllede en terning væk, hun såede blomster i en kasserolle, viste os en rigtig mormor malebog o.m.m.
Egentlig er Aase uddannet som tandlægeklinikdame, for ligesom at have noget at falde tilbage på. Hun blev gift og fik to børn, og lever stadig sammen med den samme mand.
Her måtte hun desværre slutte, idet bussen var kommet og chaufføren ventede.
Der blev sagt tak for i dag, og så er der banko næste gang.
Referent
Betty Ellegaard
___________________________________________________oOo___________________________________________
Referat af den årlige teatertur til Blistrup
medborgerhus d. 10 Marts 2016
Traditionen tro inviterede Græsted Rotary Klub til Amatørteater i Blistrup
medborgerhus for at se teaterstykket ” Sidespring”
Først blev der serveret kaffe med kringle og småkager, hvorefter Peter Agerbo iført høj hat og lak-sko, bød velkommen og stykket herefter gik i gang.
Peter Agerbo Første scene foregik i dobbeltsengen
Farcen er skrevet af Michael Jacobs. Handlingen foregår i New York i firserne og handler om to ægtepar og deres voksne børn.
Skuespillerne er: Bettina Kaisø, Birgitte Krohn, Jan Blomsterberg, Mette Sabra,
Jens Skov Kristensen og Mark Fjordbæk Oreskov.
Det var 28. gang at Græsted Rotary satte et teaterstykke op i Blistrup Medborgerhus, der er skuespillere, scenebyggere køkkenpersonale og en masse andre funktioner der udføres af klubbens medlemmer og medhjælpere.
Igen i år var der René Reichard fra Græsted Kro- og revy, som var instruktør, hvilket hele holdet omkring scenen har stor udbytte af.
Det var en rigtig hyggelig eftermiddag, hvor man i pausen kunne forsyne sig i baren, og få sludret lidt med andre publikummer
Til slut takkede Peter Agerbo for fremmødet, og opfordrede gæsterne til at besøge sponsorne, som havde gjort det muligt at lave forestillingen, og invitere kommunens pensionister på gratis teater og kaffe
Som tak for indbydelsen overrakte Irene nogle flasker vin til aktørerne, som tak for en dejlig eftermiddag, og så var det til til at finde overtøjet frem, og komme ud til bussen, eller egne biler og vende næsen hjemefter.
Referent og foto
Betty Ellegaard
Når enden er god...........
__________________________________________oOo_______________________________________
Referat af fastelavnsfest i Esrum Ældre Klub, d. 4
Februar 2016
Formanden bød velkommen til dette arrangement hvortil der var mødt 79 med-lemmer op, det var spændende at se så mange som havde klædt sig ud, eller bare taget en spøjs hat på, det var i den grad med til at gøre arrangementet festligt.
I dagens anledning havde formanden iklædt sig sit fineste puds, pudset brillerne og trimmet skæget.
Formanden fortalte om en indbydelse til dillettant i Blistrup medborgerhus den. 10. marts som hedder ” Sidespring” og som som er sat op af Græsted Rotary, som også serverer gratis kaffe og kage.
Til dette arrangement blev der sendt tilmeldingslister rundt, som man kunne skrive sig på.
Formanden foreslog herefter at man skulle synge ”Spurven Sidder Stum Bag Kvist” af Jeppe Åkjær.
Efter dette blev der serveret kaffe og fastelavnsboller med flødeskum, som Inge B. og Betty havde frembragt, og der var også en lille småkage.
Og så gik snakken rundt om ved bordene, så Irene havde svært ved at råbe salen
op da hun ville fortælle vitser, men det lykkedes, og blev efterfulgt af klapsalver.
Der var både Indianere, Cowboys og hyggelige klovne
Senere på eftermiddagen serverede bestyrelsen røde pølser med tilbehør, samt en øl / vand eller vin på klubbens regning, og herefter gik snakken igen, og alle hyg-gede sig, og fik udvekslet nyheder om familieforøgelser, og hvad der nu lige var aktuelt.
Da klokken nærmede sig 17,00 var der lodtrækning på medlemsnumrene, og herefter foreslog Irene at vi skulle synge ”Gyldenlakken” af Severin
Og de flotte hatte blev luftet denne dag
Og selvfølgelig vores slagsang, hvorefter hun takkede af for denne eftermiddag,
mens var bussen kommet, og det var tid til at sige tak for i dag, og kom godt hjem.
Doris var flot både forfra og bagfra
Niels havde være i hønsegården Og Birgit havde efferkopper i sløret
Torben underholdt med en skålsang
Referent
Betty Ellegaard
_______________________________oOo________________________________
Referat af generalforsamling i Esrum Ældre Klub
torsdag d. 21 januar 2016
Til dette arrangement var der mødt 69 personer op, Irene bød velkommen og foreslog at vi sang ” I Sne Står Urt Og Busk I Skjul” af Ingemann. Herefter var der kaffe med mandarinkage, bagt af Irene, Grethe O. og Betty.der var også både småkager og mundgodt, og efter dette gik man over til Generalforsamlingen
Irene startede med at nævne, at bestyrelsen foreslog Leif Ellegaard som dirigent, hvilket blev vedtaget.Leif konstaterede at generalforsamlingen var lovlig indkaldt,og gennemgik dagsordenen, herefter gav han ordet til formanden for beretningen:
Irene fortsatte som følger: Allerførst syntes jeg at vi skal holde et minuts stilhed forMogens, som er gik bort i sommer ! Jeg vil bede jer rejse jer op. ”Ære være Mogens minde”.
”Ja, så gik det år. Jeg syntes, det har været et godt år. Vi har haft nogle gode arrangementer. Og dem som har IT kan gå ind på Esrum Ældre Klub og se de fine referater med billeder fra arrangementerne, som Betty står for.
Vi har fået flere nye medlemmer i klubben og der er også et par stykker der er rejst fra Gribskov kommune.d.d. er vi 110 medlemmer, det er rigtig dejligt. Men det gør ikke noget vi bliver lidt flere, alle kommer jo ikke hver gang, nogen kan lide foredrag andre bankospil og andre noget andet.
Hvis der er nogen som har forslag til foredrag eller andet som du syntes er spændende, skal i endelig komme til bestyrelsen. Det kunne også være at vi bare skal holde en hyggeeftermiddag, hvor vi får rig mulighed for at tale sammen.
Vi i bestyrelsen siger tak for et godt fremmøde igennem hele året og håber på et lige så godt år i 2016. Bestyrelsen vil gøre sit til at Esrum Ældre Klub fortsat vil være en klub som medlemmerne glæder sig til at komme til.
Jeg kan i øvrigt fortælle jer at Esrum Ældre Klub har 50 års jubilæum i okt. 2018.”
Irenes beretning blev vedtaget uden kommentarer, og med applaus.
Punkt 3 var fremlæggelse af regnskabet, dette blev fremlagt af klubbens dygtige og mangeårige kasserer Inge Blok, som gennemgik regnskabet punkt for punkt, til dette var der heller ingen kommentarer og regnskabet blev godkendt med applaus.
Det gjorde fastsættelsen af kontingentet også, da Inge foreslog kontingentet uændret.
Punkt 5 var valg, på valg var Betty Ellegaard, Hanne Stenskilde og Inge Blok, alle tre blev genvalgt.
Valg af suppleant, på valg var Grethe Steinmann, som også blev genvalgt.
Valg af Bilagskontrollant: Lilly Hansen, blev genvalgt, ligeledes blev Else Dyrvig Petersen genvalgt som suppleant til bilagskontrollant. Sidste punkt var eventuelt, herunder var der intet.
Dirigenten gav herefter ordet til formanden for en afsluttende bemærkning.
Inden vi gik over til billedfremvisning, blev en sang delt rundt, en sang på 11 vers, som Grethe Steinmann havde forfattet rigtig flot om turen, fra vi drog hjemmefra, og til vi var hjemme igen.
EN LILLE VISE OM TUREN TIL AGERSKOV KRO
24/8 TIL 27/8 2015
Melodi: Det var en lørdag aften....
Det var en mandag morgen, vi drog til Agerskov,
vi skulle nyde livet og ha' det rigtig sjov.
Vi var en flok så stor, som nu med bussen tog af sted,
de fleste fra vor ældreklub, og flere fulgte med.
Vi kørte ikke længe, før bussen stopped' op,
for til en øjeåbner, det trængte vores krop.
Og nu gik turen videre, og bag os Fyn nu lå,
der gik kun et par timer, da den skønne Kro vi så.
Fik værelser så flotte med senge, der var redt,
i husene ved kroen her blev vi alle spredt.
Hver aften ku' vi alle nyde flere retter mad,
ved runde borde, blomstersmykket, godt vi alle sad.
Den første dag var planen, vi Mandø skulle se,
et ukendt sted for mange, hvad mon der skulle ske?
Vi sad i traktorbussen, ud i havet turen gik,
og dem der sad på ”første sal”, de blæst og regnvejr fik.
Vi hygged' os på Kroen, og nød en lækker steg,
så sku' vi ud at trave, og ERLING viste vej.
Om husene og møllen og om kirken blev fortalt,
om skolen der var lukket ned, da børnetallet faldt.
Den næste dag var onsdag, vi ned til Frøslev kom,
og det vi skulle vide, fortalte BETTY om.
Her gik vi rundt i lejren, meget sku' vi kikke på,
og maden som vi havde med, vi ku' ”hos Anton” få.
Så kørte vi til byen, som Løgumkloster hed,
om munkene og kirken, der fik vi god besked.
Ja, det var FREDE, der fortalte om, hvad der var sket,
og kirkens flotte restaurering fik vi også set.
Det var vor sidste aften, før turen hjem den gik,
og maden den var lækker, vi flere retter fik.
Vor kromand OTTE gav en sang med mange jyske ord,
der blev sagt TAK og uddelt gaver ved det flotte bord.
Den sidste dag var kommet, lidt mere sku' vi nå.
En ganske særlig have, vi måtte kikke på.
Ja, det var Olsens Paradis - en park så flot og stor,
et sted med sten og planter og hvor fantasien bor.
Ja, OLSEN selv vi mødte, han var en herlig gut.
En TAK vi ej må glemme, i dette vers til slut,
til GRETHE og BENT OLE som servered' øl og vand,
og til IRENE ja, og PREBEN turens ”bussemand”.
Vi nyder disse ture - rundt i det danske land,
ser kønne, gamle byer, ta'r ud til skov og strand.
Vi håber alle, det vil ske igen til næste år,
det gi'r os gode minder, hvis en tur vi atter får.
GS
Og så var der fremvisning af billeder fra vores miniferie til Sønderjylland, Niels viste billeder som blev fulgt af Grethes fine kommentarer, så både os der var med, og medlemmer som ikke var med på turen kunne følge med. Det var et rigtig flot billedforedrag.
I pausen gav klubben en gratis omgang øl/vand, og mens man forsynede sig gav Irene vitser, så vi fik rørt både ben-og lattermuskler.
Efter fremvisningen var der lodtrækning på medlemsnumrene, og overrækkelse af ”en lille ting” til Grethe og Niels for det fine foredrag.
Til slut opfordrede Irene os til at komme udklædt til fastelavnsfesten næste gang og så sang vi ” Jo Mere Vi Er Sammen” og selvfølgelig vores slutsang.
Referent
Betty Ellegaard
_______________________________oOo_____________________
Referat af Nytårsarrangement i Esrum Ældre Klub
7 januar 2016
Så er vi kommet ind i det nye år 2016, og i den anledning blev der traditionen tro afholdt nytårskur i lokalet på Gribskolen, det var lige før dette lokale var blevet for lille, da der var mødt 75 glade medlemmer op, men det var dejligt at se så mange møde op for at ønske godt nytår.
Irene bød velkommen og ønskede alle et godt nytår, og derefter sang vi Grundtvigs ” Vær Velkommen Herrens År”.
Kaffen med Inge Bloks hjemmebagte boller, og Irenes småkager var et sædvanlig godt indslag.
Inden Frank Samuelsen begyndte at klimpre på Guitaren, ønskede også han os alle et godt nytår, og han lagde ud med at give os sangen om Sonny Boy, som Dirk Passer gjorde udødelig for mange år siden.
Efter den kunne vi alle synge med på ” Når Lygterne Tændes” og ” Kapitalismen ”
Frank fortalte om en sang, som hans datter havde haft meget svært ved at spille, men som hun fik lært inden hun skulle ud på sin første optræden, som fandt sted på Helsingør hundekennel, sangen var ”...... Himmelhunden” Frank fortsatte med Osvald Helmuths gamle ”Manden På Risten”, og John Mogensens ”Kom Kom Til Klondyke”.
Frank og familien havde været til et Visetræf I Kristianssand, inden da havde han altid troet at en Okulele var et stykke legetøj man kunne købe i en legetøjsforretning, men da han havde hørt et band ” Okuleleladyes” spille kom han på andre tanker, og da hans kone købte et eksemplar og tog et 1½ times kursus i at spille på en sådan, måtte han ændre mening, og købte også én selv, og på den spillede han ”Men'sker bli'r Spist I Polynesien” og faktisk lød det utrolig godt, nærmest lidt Hawai-agtig
I pausen serverede vi Irenes hjemmebagte og flot pyntede kransekage og portvin, så vi rigtig kunne ønske hinanden godt nytår, alt imens Irene for talte vitser.
Frank ville ikke stå tilbage for Irene, så han fortalte også et par vitser inden han igen greb Guitaren og spillede ” En Lille Pige I Flade Sko”, og den om kokusnødden som man ikke kunne få hul på.
Kim Larsens udgave af ” Den Første Gang Jeg Så Dig” og Shu
Bi Duas ”Krig Og Fred.
Herefter fik vi en lidt alternativ udgave af ” Nu Lokker Atter De Lange Veje” men i denne udgave ” Nu Lokker Atter Den Kolde Bajer ” og så sluttede han af med ” Der Var En Lørdag Aften”.
Irene takkede Frank for en dejlig eftermiddag og gav ham som tak et par gode flasker rødvin, da Frank ikke vil have honorar. Vi håber at Frank vil komme igen til næste år, og til dette svarede han bekræftende.
Så var der lotteri på medlemsnumrene, og Irene fortalte, at der næste gang, d. 21 januar, er General-forsamling og bagefter billedfremvisning af billeder fra turen til Agerskov af Grethe og Niels Steinmann, og til slut sang vi vores slagsang og så var det tak for i dag.
Referent
Betty Ellegaard
Godt Nytår til alle